Zubni kamenac

zubni kamenac, tia dentico, stomatolog, beograd

Zubni kamenac je čvrsta naslaga koja se vremenom taloži na zubima. Nastaje tako što se minerali iz pljuvačke ugrađuju u meke naslage (dentalni plak, ostaci hrane itd.). Ovaj proces se ne može sprečiti, ali se štetne posledice zubnog kamenca mogu izbeći njegovim redovnim uklanjanjem.

Zubni kamenac – značaj i posledice
Posledice postojanja kamenca na zubima su veoma ozbiljne iako se često zanemaruju čak i od strane stomatologa. Naime, već odavno je poznato da je zubni kamenac osnovni uzročnik parodontopatije. Nataložen na zubima, kamenac vrši mehanički pritisak na desni (gingivu) koje usled toga nabubre, krvare, postanu osetljive, a zatim se počnu i povlačiti pri čemu dolazi do ogoljavanja zuba. Ovaj proces jeste spor i dugotrajan, ali je i nezaustavljiv i upravo ta sporost često zavara pacijenta koji se odlučuje na delovanje tek onda kad bude prekasno, tj. kad se parodontopatija već razvije u svom punom obliku. Lečenje parodontopatije predstavlja jedan mukotrpan proces koji zahteva mnogo vremena, truda i disciplinovanosti pacijenta, pri čemu se puno izlečenje vrlo često ne može ni postići, već se uspehom smatra čak i samo zaustavljanje napredovanja bolesti. Sa druge strane, uklanjanje zubnog kamenca je jednostavna, bezbolna procedura za koju je dovoljna jedna poseta stomatologu.
Iz ovoga se može lako zaključiti koliki je značaj uklanjanja zubnog kamenca. Osim zdravstvenog značaja postoji i estetski efekat. Zubi izgledaju mnogo zdraviji i belji ukoliko na njima nema naslaga kamenca, što je naročito izraženo kod pušača jer hrapava površina kamenca predstavlja idealnu podlogu za nikotinski pigment.

Uklanjanje zubnog kamenca
Ono što treba naglasiti jeste činjenica da se zubni kamenac ne može ukloniti kućnom oralnom higijenom (pranjem zuba četkicom ili upotrebom konca). Zubni kamenac može ukloniti isključivo stomatolog, u ordinaciji, upotrebom odgovarajućih instrumenata (>>pročitajte ovde). To naravno ne znači da oralna higijena nema nikakav uticaj. Naprotiv, odgovarajuća oralna higijena kod kuće može usporiti stvaranje kamenca, jer se, ponovićemo, kamenac stvara ugradnjom minerala iz pljuvačke u meke naslage. Ukoliko je manja količina mekih naslaga, jasno je da je i stvaranje kamenca sporije. Prema tome, dobra oralna higijena uz povremeno uklanjanje kamenca u stomatološkoj ordinaciji jeste sigurna formula za izbegavanje problema koji mogu nastati kao posledica prisustva zubnog kamenca.
Uobičajena je preporuka jednom do dvaput godišnje posetiti stomatologa radi uklanjanja kamenca. S tim da koncentracija minerala u pljuvački kod nekih osoba može biti znatno viša od proseka. U tom slučaju zubni kamenac se stvara u većoj meri bez obzira i na dobru oralnu higijenu pa proceduru uklanjanja kamenca treba sprovoditi i češće.
Za kraj vam preporučujemo jedan mali pregled koji sami možete sprovesti. Pred ogledalom, pod jakim svetlom pogledajte unutrašnju stranu zuba donje vilice. Ukoliko uočavate beličasto-žućkaste naslage na granici između desni i vrata zuba krajnje je vreme za uklanjanje kamenca. Kod pušača kamenac će biti još uočljiviji zbog nikotinskog mrkog pigmenta.

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh