Protetika

Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se, pre svega, bavi nadoknadom izgubljenih zuba pomoću protetskih nadoknada. Svaki izgubljen zub je neophodno što pre zameniti jer u suprotnom dolazi do razvoja negativnih promena koje zahvataju susedne zube, odgovarajuće zube u suprotnoj vilici, kao i sam vilični zglob. Drugi, takođe veoma čest razlog izrade protetskih nadoknada jesu estetski nedostaci prisutnih zuba (neodgovarajuća boja, oblik ili položaj zuba).
Sve protetske nadoknade delimo u dve grupe: fiksne i mobilne nadoknade. Fiksne nadoknade (krunice i mostovi) se cementiraju u ustima i ne postoji potreba da ih pacijent uklanja nakon postavljanja, dok mobilne nadoknade (proteze) pacijent može i treba svakodnevno uklanjati iz usta da bi sproveo odgovarajuće higijenske mere.

Fiksne nadoknade – krunice i mostovi

Krunice (ili navlake, kako se još često nazivaju) se izrađuju u slučajevima kad je u većoj meri oštećen prirodni zub (najčešće usled karijesa, preloma itd.), ili iz estetskih razloga (nezadovoljavajuća boja ili oblik zuba). Ukoliko je zub prethodno bio devitalizovan (izvađen živac) poželjno ga je ojačati nadogradnjom, tj. kočićem, koji se postavlja u kanal zuba, a tek nakon toga cementirati veštačku krunicu.
Most je nadoknada koja se sastoji od nekoliko spojenih krunica. Predstavlja izbor u slučajevima kad nedostaje jedan ili nekoliko zuba, pri čemu je bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se upotrebiti kao nosači mosta.

krunica most bezmetalna keramika i metalo-keramika

Inače, krunice i mostovi se mogu izrađivati kao metalo-keramičke ili bezmetalne keramičke nadoknade. Kod metalo-keramičkih nadoknada na metalnu podstrukturu se nanosi sloj keramike koja potpuno prekriva metal tako da se metal uopšte ne vidi u ustima. Na ovaj način je obezbeđena izdrzljivost koju daje metal, dok se istovremeno postiže odličan estetski efekat zahvaljujući keramici na površini. Osim visoke izdržljivosti i odlične estetike, ove nadoknade su i finansijski povoljne pa predstavljaju i najčešći izbor pacijenata.

Razvoj novih materijala je omogućio izradu bezmetalnih keramičkih nadoknada. Stvorene su nove vrste keramike koje garantuju čvrstoću i izdrzljivost koju ima metal, a pri tom su zadržale odlična estetska svojstva. Zahvaljujući tome danas se izrađuju nadoknade kod kojih je i podstruktura od keramike, čime je omogućeno da površinski sloj keramike bude delimično providan. Ovakva kombinacija najviše odgovara izgledu prirodnog zuba tako da bezmetalne keramičke nadoknade trenutno predstavljaju vrh ponude u savremenoj stomatologiji.

Bez obzira na izbor materijala, kad postoji potreba za protetskim radovima, fiksne nadoknade, tj. krunice i mostovi su svakako najpoželjnije rešenje, kako u pogledu funkcije tako i estetike. Osim toga i za pacijenta su mnogo komforniji od mobilnih nadoknada, pa se stoga fiksnim nadoknadama uvek daje prednost kad god je to moguće.

Mobilne nadoknade – proteze

Proteze delimo na totalne i parcijalne. Totalne proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti (izgubljeni svi zubi), dok kod pacijenata koji su sačuvali određeni (manji) broj zuba, rešenje predstavljaju parcijalne proteze. Parcijalne proteze se vezuju za preostale zube pomoću kukica ili kopči, pri čemu parcijalna proteza može biti akrilatna ili skeletirana (poznata pod nazivom wisil / wironit).

Akrilatna parcijalna proteza se izrađuje u potpunosti od materijala akrilata pa je kao takva manje izdrzljiva od skeletirane. Zbog toga se danas ređe koristi, ali je njena prednost što je ekonomski pristupačnija.

totalne proteze parcijalna akrilatna proteza parcijalna skeletirana proteza

Skeletirana (wisil / wironit) proteza je kvalitetnije rešenje jer osim veće izdržljivosti (koju joj daje ugrađeni metalni skelet), pacijentu pruža i veći komfor zbog manje površine dela proteze koji se naslanja na meka tkiva (na nepce, podjezični predeo). Na taj način je smanjen osećaj stranog tela u ustima. Njena prednost je i pričvršćivanje za prirodne preostale zube pomoću preciznije izrađenih livenih kukica što obezbeđuje znatno bolju stabilnost u ustima.

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh