pranje zuba

Redovno i pravilno pranje zuba predstavlja osnovnu meru oralne higijene i kao takva jeste neophodan uslov u sprečavanju nastanka kako karijesa tako i oboljenja desni. I pored toga, samo mali broj odraslih osoba je upoznat sa odgovarajućom tehnikom pranja zuba. Pranje zuba zahteva minimum 3-5 minuta u okviru kojih se pravilnim pokretima četkice uklanjaju hrana, plak i bakterije sa površine zuba.
Pranje treba početi od zadnjih zuba. Četkica se postavlja sa spoljne strane zuba, vodoravno, i to tako da vlakna četkice zaklapaju ugao od 45° u odnosu na osu zuba dodirujući granicu desni i zuba. Laganim pokretom, uz blagi pritisak, četkica se okreće prema dole. Jednim pokretom treba obuhvatiti 2-3 zuba a pokret ponoviti najmanje 8 puta. Nakon toga preći na susedne zube prema sredini vilice. (slika 1)
Istu tehniku primenjujemo i za donju vilicu, s tim što se u tom slučaju pokreti vrše prema gore. Treba voditi računa da se prilikom pranja ne primenjuje jak pritisak na površinu zuba, kao ni pokreti levo-desno jer može doći do mehaničkog ostećenja površine zuba u vidu udubljenja u predelu vrata zuba.
Nakon čišćenja spoljnih površina prelazimo na unutrašnje površine zuba. Za unutrašnje površine bočnih zuba važi ista tehnika kao i za spoljne površine. Dakle, četkica je vodoravno postavljena (u ovom slučaju sa strane nepca), a vlakna pod uglom od 45° dodiruju granicu između zuba i desni, te laganim pokretima dole (u gornjoj vilici) odnosno gore (u donjoj vilici) vršimo čišćenje unutrašnjih površina. Unutrašnje površine prednjih zuba čistimo postavljanjem četkice okomito u odnosu na osu zuba te odgovarajućim pokretima dole odnosno gore. (slika 2)
Na samom kraju, pristupamo čišćenju griznih površina zuba, što se ostvaruje pokretima napred-nazad. (slika 2)

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh