Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi funkcijom i estetikom zuba, vilica i lica. Ortodontska terapija podrazumeva postavljanje zuba u najbolji mogući položaj i postizanje harmonije usta i vilica, pa je često neophodna, kako kod dece, tako i kod odraslih osoba. Vrednost i značaj lepog i zdravog osmeha nikako se ne sme potceniti.
Prvi pregled kod specijaliste ortodonta trebalo bi obaviti oko sedme godine života. Međutim, za ortodontsku terapiju nikada nije kasno – čak ni u odraslom ili u zrelom dobu.
Za prvi pregled neophodan je rendgenski snimak gornje i donje vilice, tzv. ortopantomogram (OPT), kojim se dobija uvid u stanje zuba i vilice. Potom se, u dogovoru s pacijentom, kao i uz pomoć svih dostupnih dijagnostičkih metoda, pravi plan terapije.
Terapija može biti urađena:
Mobilnim aparatom: a) kod dece sa mešovitim (mlečnim i stalnim) zubima; b) kod odraslih pacijenata (Inman-aparatom).
Fiksnim aparatom – kod stalnih zuba. Koriste se bravice (breketi) koje mogu biti: klasične – metalne, estetske – prozirne ili u boji zuba, te lingvalno postavljene (postavljene s unutrašnje strane zuba, tako da se ne vide).
Kombinovanom terapijom
Ortodontski aparati služe za: ispravljanje nepravilnog položaja zuba ili lošeg zagrižaja, postizanje estetski oblikovanih zubnih lukova, uspostavljanje pravilnog odnosa između gornje i donje vilice, rasterećenje zgloba vilice, kao i dobijanje zadovoljavajućeg profila u smislu punoće usana.
U dečijem uzrastu moguće je jednostavnim zahvatima ispraviti manje nepravilnosti, a ukoliko dete ima neku nepoželjnu naviku, kao što je: disanje na usta, sisanje palca, grickanje donje usne ili tiskanje jezika – nužno ju je ukloniti, kao i njene posledice.
U odraslom dobu terapija je potrebna: zbog prevencije parodontalnih bolesti, kao priprema za postavljanje implantata, kao priprema za protetsko lečenje, radi uklanjanja traumatske okluzije – koja dovodi do ubrzanog trošenja zuba i, naravno, iz estetskih razloga. Kod odraslih se najčešće koriste fiksni aparati, mada se kod nekih lakših slučajeva teskobe ili nepravilnog položaja frontalnih zuba može koristiti mobilni aparat (www.inmanaligner.com).
Svakom pacijentu, u zavisnosti od ortodontskog aparata, u pisanoj formi dajemo uputstva kojih treba da se pridržava tokom terapije. Takođe, savetujemo pacijentima da se uključe u program fluorizacije zuba i zaštite se od karijesa tokom trajanja ortodontske terapije, a naročito prilikom nošenja fiksnog aparata.
U našoj poliklinici možemo Vam priuštiti osmeh kakav ste oduvek želeli. Pravilno namešteni zubi i atraktivan osmeh mogu postati realnost – kako za decu i mlade, tako i za odrasle pacijente! Nikada nije kasno za formiranje osmeha koji će Vas učiniti zadovoljnim!

PROTEZE I APARATI ZA ISPRAVLJANJE ZUBA

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh