Oralna hirurgija

Vadenje zuba
Vadenje zuba predstavlja skup postupaka kojima se zub odvaja od zubne čašice i ukianja iz nje. Obzirom da je zub mnogobrojnim vlaknima cvrsto vezan za vilicnu kost, vadenje neminovno podrazumeva, pored pravilne tehnike i primenu sile. Ono što je bitno jeste da ta sila mora da bude odgovarajuce jacine i pravilno usmerena da bi se sprecilo bilo kakvo oštećenje kosti. Zbog toga se tokom vadenja, pogotovo višekorenih zuba, primenjuju razlicde metode kao što su npr, presecanje korenova – separacija
SLIKA
jer se na taj način olaksava njihovo vadenje i cuva viticna kost.

U toku jedne posete može se izvaditi jedan ili više zuba. Procena toga je individualna i zavisi od situacije u ustima ali i od spremnosti pacijenta za saradnju.

Nakon vadenja zuba u ustima ostaje otvorena rana koja lagano zarasta. Samo zarastanje prolazi kroz nekoliko faza. a za pacijenta je veoma znacajno da bude upoznat sa onim što može da vidi u rani.

Neposredno posle vadenja, nakon prestanka krvarenja. u rani se formira krvni ugrušak. On je crvene boje i blago elastican. U tom periodu zabranjeno je ispiranje usta jer to može da dovede do ispadanja ugruška sto prouzrokuje bolove u rani i ponovno krvarenje. Nakon 2-3 dana gornja povrsina ugruška postaje belicasta zbog taloženja fibrina što je normalan proces zarastanja, a ne gnojenje rane sto pacijente obicno zbunjuje i plasi. Posle 3-4 dana pocinju da se stvaraju novi krvni sudovi da bi posle 2 nedelje rana bila prekrivena novom szokožom. Zarastanje i obnavljanje kosti traje najduže, tako da je potrebno 4-6 meseci da bi se taj proces zavrsio.

Zubni implanti

Savremeni zubni implant je titanijumski šraf koji se učvršćuje u kost vitice i srasta sa njom, a služi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajuceg zuba. Zubni implanti su idealna opcija za pacijente sa dobrom oralnom higijenom kod kojih je doslo do gubitka zuba usled parodontoze, neuspesnog lečenja zuba, traume ili bilo kog drugog razloga. Ugradnjom zubnih implanata izbegava se brušenje susednih zuba koje je neophodno pri izradi mostova, te je na taj način fiziološki i funkcionalno opravdanije korišćenje ove savremene metode nadoknadivanja izgubljenih zuba, a kod terminalne bezubosti, predstavlja jedinu mogucnost za dobijanje fiksne nadoknade.

Sta se pomoću zubnih implanata može postići?

• Nadoknada jednog ili više zuba bez brušenja susednih zuba
• Pravljenje zubnih mostova u slučajevima kada je pacijent usled gubitka većeg broja zuba osuden na nošenje mobilih zubnih proteza
• Zubni implanti mogu služiti i kao nosaci zubnih proteza koje su na taj nacim mnogo stabilnije i udobnije za nošenje.

Prednosti zubnih implanata u odnosu na konvencionalne zubne mostove i proteze

U svakom mogućem pogledu zubni implanti predstavljaju bolje rešenje za nadoknadu zuba koji nedostaju

Estetika: izgled i osecaj koji ima pacijent sa ugradenim implantom je identican onom kod prirodnih zuba. POšto implant cvrsto srasta sa vilicnom kosti spreceni su gubitak kosti i povlacenje desni koji se cesto javljaju kod zubnih mostova i ispod proteza. Niko neće moći da primeti da imate vestacku zubnu nadoknadu u ustima.
• Cuvanje preostalih zuba: zubni implanti ni na koji nacin ne narusavaju kvalitet preostalih zuba što se desava pri izradi zubnih mostova.Sto više zdravih i intaktnih zuba imate, veca je dugorocna korist za zdravlje vaših usta.
• Komfor i samopouzdanje: pomoću zubnih implanata cete ponovo moći normalno da pricate, jedete sa komforom i većim samopouzdanjem. Oni vam omogucuju da kažete zbogom protezama koje su vas žuljale, ispadale i stvarale neprijatan osecaj stranog tela u ustima.
• Pouzdanost: u nasoj poliklinici terapijski uspeh se može dugoročno garantovati jer je garantni rok najsavremenijih zubnih implanata firme nobel Biocare 10 godina.

Da li ste i vi kandidat za ugradnju zubnih implanata?

U principu. svakome je moguce ugraddi zubni implant i nekih izricitih kontraindikacija ni nema. Idealni kandidat za ugradnju zubnih implanata je pacijent sa dobrim opstim zdravljem i zdravljem usne duplje. Da bi implant mogao da se ugradi neophodno je postojanje dovoljne kolicine kvalitetne vilicne kosti sa kojom implant cvrsto srasta.

Indikacije za ugradnju zubnih implanata:

• nadoknada jednog zuba: ako vam nedostaje jedan zub možete ga nadoknaditi ugradnjom jednog implanta i keramicke zubne krunice koja se postavlja na njega.
• nadoknada više zuba: ako vam nedostaje više zuba imate mogucnost ugradnje implanata koji će služiti kao nosaci zubnih mostova
• nadoknada svih izgubljenih zuba: ako ste bezubi ugradnjom implanata je moguca izrada zubnih mostova koji nadoknadjuju sve zube i1i izrada komfornih i stabilnih zubnih proteza.

Šta možete da ocekujete u toku intervencije?

Intervencija se obavlja po strogo propisanom protokolu, koji garantuje ocuvanje kosti u koju se implantira kao i okolnih tkiva. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbolna. Za pacijente koji su pod stresom i1i imaju strah od intervencije primenjujemo analgo sedaciju. Nakon operacije. prva 2-3h prisutan je blag bol koji prolazi upotrebom analgetika (najcesce je dovoljan samo 1)

Sta možete da očekujete nakon tretmana?

Kao što vaši prirotlni zubi zahtevaju održavanje dobre oralne higijene i redovne kontrole kod stomatologa tako i zubni implanti zahtevaju isti ili viši nivo brige i održavanja, tako da je redovno pranje zuba(implanata) i upotreba zubnog konca i/ili zubnog tuša uslov bez kojeg se ne može. Nakon tretmana bićete zakazani na periodicne kontrole kod stomatologa gde će se pratiti zdravlje nadoknadjenih zuba i desni, te otkloniti eventualne neželjene pojave.

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh