Facijalna estetika

Podizemo nivo kozmetičke stomatološke prakse korišćenjem injektabilnih implantata za lice, sto predstavlja logični razvojni put svakog stomatologa koji brine o estetici orofacijalne regije.
Stomatologija je za nas UMETNOST!
Mi zube posmatramo kao sliku, a usne kao njihov ram!

 

Poboljšanje izgleda osmeha pacijenta podrazumeva mnogo više od izrade porcelanskih faseta. Kada pogledate osmeh sredovečne žene kojoj su izrađene prelepe porcelanske fasete i uočite tanku, bezbojnu gornju usnu, sa brojnim pušačkim brazdama, postaje očigledno da usne u značajnoj meri umanjuju estetski efekat čitavog stomatološkog protetskog rada.

Zapravo, već prilikom planiranja izrade porcelanskih faseta, treba uzeti u obzir efekat koji će ove nadoknade imati na usnu, kako će joj pružati oslonac, kolika će biti njihova incizalna vidljivost, kako u opuštenom stanju tako i prilikom aktivnosti mišića. Na taj način, ako poboljšavate izgled usne, morate uzeti u obzir njen adekvatan oblik i volumen, kao i vidljivost zuba.

Vratite izgubljenu mladost

Starenje je prirodan proces i sastavni deo našeg života. Nije tajna da s redovnom fizičkom aktivnošću i zdravim načinom ishrane, možemo očuvati svoje zdravlje, lep izgled i time doprineti kvalitetnijem životu.Ipak, nikako ne možemo da zaustavimo vreme, zato, bez obzira na sve starimo, što se  s godinama najviše primećuje na licu.

Šta prouzrokuje starenje?

Kako naše telo stari, tako se menja izgled i kvalitet kože. Godine, hormoni, eksponiranje suncu i UV zracima utiče na oblikovanje tankih linija i bora na koži lica. Koža postaje osetljivija i opuštenija. Nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, nepravilna ishrana, stres, nedovoljna konzumacija vode sve to dovodi do promena sa krajnjim ciljem starenje! Koža postaje osetljivija i opuštenija. S godinama u koži dolazi do smanjenja količine hijaluronske kiseline, koja je bitna za zadržavanje vode u telu. Znojne žlezde su manje aktivne i koža postaje suvlja. Pri tome dolazi i do gubitka masnog tkiva, što prouzrokuje gubitak, boje, sjaja i posledično gubitak mladalačkog izgleda, jer deluje manje glatka i napeta. Pored svega napomenutog na izgled kože utiče i gravitacija, koja kožu vuče na dole, pa ona deluje opuštenija.

Koje su najpoznatitije nehirurške metode protiv starenja lica?

Nehirurški zahvati postaju sve popularniji i sve više se koriste, jer se brže izvode, manje su bolni i precizniji od klasičnih estetskih operacija. Najčešće se koriste botoks i fileri, ali ponekad pacijenti su u dilemi zašta se koristi jedan, a za šta drugi.

BOTOKS

U pitanju je molekul botulinskog toksina. To je protein koga proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Botulinski toksin deluje na izabrani mišić tako što ga relaksira, a time deluje i na kožu iznad mišića, te usled neaktivnosti istog dolazi do peglanja bora. Botoks deluje isključivo na dinamičke bore, koje nastaju putem izražavanja mimike, najčešće nastale na koži čela izmeđju očiju i oko očiju. Botoks se ubrizgava u ciljani mišić u određenoj koncentraciji putem tanke igle, pa je aplikacija skoro bezbolna. Osoba nakon aplikacije može da se vrati normalnim dnevnim aktivnostima. Dejstvo botoksa započinje nakon 3-7 dana a efekat delovanja je nekoliko meseci u zavisnosti od količine ubrizganog preparata. Efekti botoksa su individualni.

FILERI

Iako se o filerima puno govori i piše u poslednje vreme, čest je slučaj da ih neki pacijenti traže, a da zapravo i ne znaju šta oni zapravo jesu. Filerima pripada čitava grupa autolognih, bioloških i sintetskih materijala. Koji je od njih idealan nemoguće je odgovoriti, jer takav materijal do sada nije nađen, ali se rade istraživanja u tom pravcu u celom svetu.
Autologni fileri ( dermis, masno tkivo, fascija, hrskavica ) predstavljaju vlastito tkivo koje se uzima sa mesta gde ga ima ”u višku” i postavlja na mesto gde je u deficitu. Ovi fileri imaju najdužu istoriju korišćenja u plastičnoj hirurgiji. Upotrebom ovih filera postižu se vrlo dobri i trajni rezultati.
Biološki fileri su se na tržištu pojavili još pre 30 godina a dobijaju se od ljudi, životinja ili bakterija ( Ziderm, Zyplast, Allo Derm, Restylane, Teosyal ) Biološki fileri na bazi hijaluronske kiseline su danas najčešće u upotrebi.
Sintetički fileri ( Silicon1000, Ultrasoft, Aquamid, Metacryl i dr.) se sve manje koriste.
Hijaluronska kiselina je nesumnjivo najbezbedniji i po efektu najprirodniji filer. Vole je podjednako i lekari i pacijenti, obostrano uživajući u efektima koje daje. To je pre svega dramatično podmlađen izgled lica koji je kod novih generacija preparata, registrovanih i kod nas dovoljno trajan, do godinu dana pa i više.

Zašto je hijaluronska kiselina pogodna za punjenje bora, usana i kožu lica?

Hijaluronska kiselina je sastavni deo međućelijske supstance koja se pored ostalog već nalazi u našoj koži (dermisu) i daje joj neophodnu vlažnost i jedrinu. Molekuli hijaluronske kiseline mogu vezati ogromne količine tečnosti i na taj način uvećati volumen i do 30 puta. Količina hijaluronske kiseline se sa starenjem smanjuje, pri čemu je deca imaju najviše, pa je njihova koža savršeno hidrirana i zategnuta. Već posle tridesete godine kod tanje kože polako se gubi ravnoteža, nastanka i razlaganja hijalurona, što postaje vidljivo na površini kože.
Preparatima hijaluronske kiseline različite gustine mogu se tretirati sve regije lica u cilju revitalizacije, popunjavanja bora i povećanja volumena ( augmentacije ). Filerima punimo i korigujemo statične bore kao što su nosna i usna bora, povećavamo volumen obraza i usana. Učinak je vidljiv odmah nako aplikacije.

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh