Estetska stomatologija

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Celokupna savremena stomatologija može se bez dileme nazvati – estetskom. Svaka intervencija koja se sprovodi, svaki novi materijal koji se uvodi, osim podrazumevane funkcionalne vrednosti, mora imati i visoku estetsku vrednost. Više nije dovoljno nadoknaditi deo zuba, zub ili više zuba, samo da bi pacijent mogao žvakati, već je neophodno i da ta nadoknada pozitivno doprinese izgledu pacijenta. U užem smislu, estetska stomatologija podrazumeva intervencije koje su pre svega kozmetičke prirode. One dakle nisu neophodne, ali su svakako – poželjne.
Skoro je sprovedeno jedno istraživanje koje je pokazalo da se osobe koje su uradile tretman izbeljivanja zuba osećaju zadovoljnijim i uspešnijim od kolega koje to nisu radile. Smatraju da nakon ulepšavanja svog osmeha postižu bolje rezultate kako na privatnom, tako i na poslovnom planu, te navode niz pozitivnih promena:
• sagovornici ih pažljivije slušaju
• samouverenije stupaju u kontakt sa osobama iz okoline
• privlače više pažnje
• imaju veći uticaj u društvu…
Ovo su samo neki od odgovora koje su ispitanici naveli u anketi. Zaključak je lako izvesti a verovatno je već mnogima i bio poznat – ima nešto u blistavo belom osmehu.

Fasete

Fasete predstavljaju tanke ljuspice (0.5-1mm debljine) koje se postavljaju na vestibularne (prednje) površine zuba korigujući na taj način brojne nedostatke zuba estetske zone. Njima se uz minimalnu preparaciju zuba, koja se počinje i završava samo u gleđi, može promeniti boja, položaj, oblik i veličina prednjih zuba. Fasete mogu da se izrađuju od kompozitnih materijala, porcelana ili cirkonijuma.
Fasete se načelno koriste kada su potrebne određene korekcije zuba estetske zone (sekutici i ocnjaci) pri čemu sam integritet zuba ne sme u mnogome biti narušen.
Kada postoje promene u boji zuba, fasete su idealno rešenje ukoliko diskoloracija nije suviše intenzivna i duboka.
Promena oblika i položaja zuba takođe može biti ostvarena izradom faseta ali i to pod uslovom da nisu potrebne prevelike korekcije. Koriste se za zatvaranje dijastema (razmaka između zuba), zatim ako postoje oštećenja u gleđi ili manji defekti bilo da su posledica trauma zuba, starenja ili drugih faktora kao i kada postoji potrebe za pokrivanjem prednjih površina zuba iz bilo kog razloga.

 

Pacijenti koji imaju parafunkcionalne aktivnosti kao što su bruksizam (škripanje zubima), naviku grickanja predmeta ili pacijenti koji imaju tete a tete (zub na zub) zagrižaj, nisu kandidati za izradu faseta jer su sile koje se u ovim situacijama stvaraju izuzetno velike i nepravilno se prenose, tako da bi veoma brzo došlo do pucanja faseta. Takođe ako je velika površina zuba oštećena faseta se ne izrađuju jer ne bi mogle dobro da se vežu za zub i vek trajanja bi im bio veoma kratak.
Svaka od faseta je veoma kvalitetna i zadovoljava i najviše funkcionalne i estetske kriterijume ako se dobro indikuje. To znači da bez detaljnog kliničkog pregleda i dobre analize situacije u ustima ( prisustvo karijesa, veličina ispuna, higijena, vrsta zagrižaja, loše navike, stanje ostalih zuba…) nije moguće dati potpunu informaciju pacijentu.

Izbjeljivanje zuba

Vremenom zubi čak i pored idealno održavane higijene menjaju boju i tamne. Uzrok tome su pigmenti (tj. boje) iz hrane i pića (kafa, čajevi, crno vino, obojeni sokovi…), zatim duvan, starenje itd. Rešenje za ovaj problem je danas dostupno svakom. Postoji niz metoda kojima se lako i efikasno možete osloboditi prebojenih zuba, a u osnovi svake od tih metoda je dejstvo hemijskih supstanci – vodonik peroksida, karbamid peroksida ili natrijum perborata. Sve ostalo što prati priču o beljenju zuba (lampe, laseri i sl.) predstavlja samo pomoćnu opremu, a u nekim slučajevima i čist marketinški trik.

izbeljivanje zuba, pre i posle, tia dentico

Bijeljenje zuba se može vršiti u ordinaciji (in-office bleaching) ili kod kuće (home bleaching). I u jednom i u drugom slučaju princip je isti – uzima se otisak vilice na osnovu kojeg se izrađuje individualna udlaga (tray). U udlagu se nanosi gel koji izbeljuje zube, drzi se u ustima kraće vreme (20 min. do sat vremena). Potrebno je nekoliko seansi do postizanja željene nijanse, ali se rezultati mogu često uočiti već nakon prve seanse. Razlika između beljenja u ordinaciji i kućnog beljenja je u koncentraciji aktivne supstance u gelu. Naravno, u slučaju kućnog beljenja ta koncentracija je niža pa sama procedura nešto duže traje, ali je u svakom slučaju krajnji efekat odličan.

Izbjeljivanje pojedinačnih zuba

Nakon devitalizacije zuba (vađenje zubnog živca) kao čest estetski problem javlja se promena boje. Procedura izbeljivanja takvog zuba je sledeća – sa unutrašnje strane zuba se preparira komora (napravi se udubljenje) u koju se zatim postavlja gel za beljenje. Komora se privremeno zatvara i gel se drži u zubu dva dana. Nakon toga se postupak ponavlja, jer je najčešće potrebno par seansi do postizanja željenog efekta. Često je neophodno u potpunosti zameniti i ispun (plombu) jer i stara plomba doprinosi neadekvatnom izgledu zuba. Ukoliko je krunica prirodnog zuba u većoj meri uklonjena naša preporuka je i postavljanje fiber-glass(FRC) kočića koji ojačava takav zub.

Zubni nakit

Postavljanje cirkona, ukrasnih kristalnih kamenčića različitih boja i oblika, je jednostavno i potpuno bezbolno. Ne zahtevaju brušenje zuba, već se prosto lepe odgovarajućim materijalom na prednju površinu najčešće gornjih prednjih zuba (2 i 3). A ukoliko želite da ih uklonite ili promenite, lako se skidaju ne ostavljajući nikakav trag na zubu.

zubni nakit, zub, tia dentico

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh