Decija stomatologija

PRVA POSETA DETETA STOMATOLOGU

– preporuka je da prvi put na stomatološki pregled roditelj dovede dete najkasnije kada ono napuni 12 meseci.
– važno je i to da se taj prvi pregled obavi najkasnije 6 meseci po nicanju prvog mlečnog zuba.
– zakazati ga što pre, ukoliko roditelj ima neke nedoumice.

Prva poseta stomatolgu u tom ranom periodu je od velikog značaja. Dete u tom periodu još uvek ima potpuno zdrave mlečne zube i ova poseta se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje dece.

KADA POČETI SA PRANJEM ZUBA?

Roditelji često postavljaju ovo pitanje. Iako beba još nema ni jedan zubić, treba započeti sa održavanjem oralne higijene. Sa čistom gazom, namočenom u vodu, očiste se bebine desni i unutrašnje strane obraza. Pojavom prvog zubića u ustima, počinje se i sa njihovim pranjem, i to malom i mekanom četkicom, u početku bez paste za zube. Vrsta četkice se prilagodjava uzrastu deteta.decija stomatologija, zub, tia dentico 01
Pranje zuba u ovom uzrastu je prilično neprijatno iskustvo, kako za malo dete, tako i za roditelja. Evo nekoliko saveta! Položite dete u ležeći položaj, sa malo odignutom glavom, u svoje krilo ili, ukoliko dete stoji, naslonite njegova ledja na vas, sa glavom blago zabačenom unazad i tako mu perite zube. Detetu treba dati ogledalo, kako bi ono moglo da prati postupak. U ovom uzrastu dete oponaša roditelje, te oni svojim postupcima i ponašanjem uče dete parnju zuba.

DA LI JE VAŽNO PRATI ZUBE PRE SPAVANJA?

Savet stomatologa je da se detetu operu zubi posle svakog obroka, ali je svakako najvažnije PRANJE ZUBA PRE SPAVANJA. Svako drugo propuštanje pranja zuba se prašta, ali ovo ne. Ukoliko se zubi ne operu pre spavanja , meke naslage, ostaci hrane i velike količine bakterija, zaostale na zubima i desnima, imaju pred sobom celu noć da oštete zubna tkiva i prouzrokuju karijes, koji se javlja :
1. u fisurama i jamicama bočnih zuba – FISURNI KARIJES
2. na aproksimalnim, tj. bočnim dodirnim površinama mlečnih zuba – APROKSIMALNI KARIJES
3. na vratnom delu krunice mlečnih zuba – CIRKULARNI KARIJES, koji je ujedno i najteže kariozno oboljenje mlečnih zuba.

U toku dana, kada je dete budno, lučenje pljuvačke je obilnije, što donekle pomaže čišćenju zuba. U toku spavanja pljuvačka se luči u mnogo manjim količinama, tako da tada izostaje tzv. fiziološko čišćenje zuba. Sve ovo ukazuje na to, da DETE NE SME OTIĆI U POSTELJU BEZ TEMELJNOG PRANJA ZUBA.

KAKO PRATI ZUBE VAŠE DECE?

Zubna četkica je mala, mekša i zaobljena. Njen oblik, veličina i tvrdoća se uskladjuju sa uzrastom deteta. Malo dete ne zna pravilno da opere svoje zube. Roditelj se u stomatološkoj ordinaciji edukuje za to i ta svoja saznanja postepeno prenosi detetu. Za večernje pranje zuba zadužena je majka ili otac, sve do 8-10 godine starosti deteta. Svaka 2-3 meseca potrebno je staru zubnu četkicu zameniti novom. Roditelj takodje treba da nauči dete da koristi i zubni konac za čišćenje dodirnih bočnih površina zuba, kada do istih zubna četkica ne može da dopre.

KAKO PREKONTROLISATI DA LI SU ZUBI TEMELJNO OPRANI?

Da li su zubi dobro oprani ili ne, roditelj može da proveri jednostavno, prolazeći oko vratova zuba najobičnijom čačkalicom za zube. Ukoliko se pri toj kontroli na vrhu čačkalice zapaze beličasto – žućkaste naslage, neophodno je ponoviti proces.

KARIJES MLEČNIH ZUBA

Karijes je najčešći patološki proces usne duplje. Nažalost, karijes mlečnih zuba se javlja veoma rano, i to kao posledica loših navika, neadekvatne ishrane, odredjenih teškoća u održavanju oralne higijene i neobaveštenosti roditelja o značaju mlečnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Karijes često zahvata veći broj mlečnih zuba i brzo se širi zbog odredjenih anatomo – histoloških karakteristika tih zuba. Mlečni zubi su pokriveni sa znatno tanjim slojem gledji (retko prelazi 1 mm), koja je, pritom, i slabije mineralizovana. Ispod gledji je dentin sa širokim dentiskim kanalićima i manjom sposobnošću stavaranja reparatornog dentina. Sve to doprinosi bržem širenju i češćoj pojavi komplikacija karijesa mlečnih zuba.

CIRKULARNI KARIJES je najteži oblik karijesa mlečnih zuba. Poznat je još i kao SINDROM BEBI – DEČIJE FLAŠICE. Karijesni proces rapidno napreduje i najčešće se javlja na sekutićima gornje vilice – ovi zubi niču medju prvima, a i najduže su izloženi raznim zasladjenim napicima, koji se daju deci u dečijim flašicama. Dok dete sisa ili pije iz flašice, donji zubi su zaštićeni jezikom, te se ovaj karijes redje lokalizuje na njima.
Kada dete često i duži vremenski period zaspi :

mlecni zubi, kod dece, tia dentico, 01

1. sa bočicom koja sadrži veštačko ili parvo mleko, sok ili zasladjen čaj
2. sa cuclom varalicom umočenom u med ili neki gusti sko
3. dok sisa

mlecni zubi, kod dece, tia dentico, 03
tečnost se zadržava na prednjim zubima i tokom spavanja, bakterije koje su prisutne u ustima bebe razlažu šećere iz pomenutih napitaka i pretvaraju ih u kiseline, koje postepeno vode ka pomenutom karijesu. U početku se na vratnom delu pomenutih zuba lokalizuju različito prebojene naslage, ispod kojih se uočava kredasta boja demineralizovanog dela gledji. Na tim mestima formiraju se sitni kaviteti – udubljenja, koji se spajaju i šire kružno oko zuba, podminirajući krunicu dovodeći do otvaranja kavuma pulpe – «otvaranja živca» – preloma krunice. Karakteristično je da pomenuti karijes, uprkos brzom napredovanju, protiče bez izraženih subjektivnih tegoba. Bolovi se javljaju tek po otvaranju pulpe ili kada se pojavi otok.

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh