Preosetljivost zuba

osetljivost zuba

Preosetljivost zuba je jedan od čestih problema u usnoj duplji. Prema podacima ADA (American Dental Asociation) svaka treća odrasla osoba se susreće sa ovom tegobom. Glavni simptom preosetljivih zuba je oštar bol koji se javlja najčešće prilikom konzumiranja hladnog jela ili pića (sladoled, sokovi i sl.). Osim hladnog, bol vrlo često izazivaju i toplota, zatim slatkiši kao i mehanički nadražaji (dodir ili trljanje četkicom).
Ovdje želimo naglasiti da nisu u pitanju frakturirani (prelomljeni) zubi ili zubi zahvaćeni karijesom, već na prvi pogled potpuno zdravi zubi.

Uzroci preosetljivosti zuba

Šta je onda uzrok bola?
Uzrok bola kod ovakvih zuba može biti:

• istrošenost gleđi (površinskog sloja zuba), ili
• ogoljavanje korena zuba usled povlačenja desni

Gleđ je površinski, zaštitni sloj zuba čiji gubitak dovodi do izlaganja dubljih slojeva zuba dejstvu nadražaja iz spoljne sredine. Dublji slojevi zuba (dentin), za razliku od gleđi, sadrže uske kanale u kojima se nalaze završeci zubnog živca. I upravo ovi nervni završeci jesu osetljivi na hladno, toplo ili slatko koje unosimo kao hranu ili piće (upoznajte strukturu zuba ovdje). Do trošenja gleđi najčešće dolazi zbog nepravilnog pranja zuba i prejakog pritiskanja četkicom, zatim zbog škripanja zubima ili nepravilnog kontakta sa drugim zubima, a dokazano je da štetno po gleđ deluje i preterano konzumiranje kisele hrane ili gaziranih pića.
Drugi uzrok preosetljivosti jesu ogoljeni korenovi zuba. I ogoljeni korenovi takođe mogu biti posledica nepravilnog pranja zuba ali ipak mnogo češći razlog nastanka ogoljavanja korenova jeste loša oralna higijena koja dovodi do razvoja parodontopatije (ogoljavanje korenova zuba je jedan od osnovnih znakova parodontopatije).

Terapija preosetljivih zuba

Kako mi možemo da vam pomognemo u stomatološkoj ordinaciji?
Pre svega potrebno je sanirati već nastala oštećenja na površini zuba. Dakle, postavljamo estetske ispune (plombe) u boji zuba na mestima gde je došlo do gubitka gleđi (najčešće u predelu vrata zuba). Na ovaj način štitimo dublje slojeve zuba od nadražaja iz spoljne sredine. Drugi korak je primena gelova visoko koncentrovanog fluora koji ojačavaju gleđ. Osim toga, ovi gelovi vrše i zatvaranje (tzv. “pečaćenje”) otvorenih kanalića u dentinu na mestima gde je gleđ već istrošena kao i na mestima gde su korenovi ogoljeni. U slučajevima jače izraženosti ogoljavanja korena moguće je izvesti i parodontološko-hiruršku intervenciju nadomeštanja desni preko ogoljenog korena zuba, a kao krajnja mera izvodi se devitalizacija zuba tj. uklanjanje zubnog živca.

Šta vi možete da uradite kod kuće?
• Prilikom pranja zuba ne vršite veliki pritisak četkicom.
• Koristite pastu za osetljive zube (naša preporuka je Sensodyne-F© pasta za zube)
• Koristite kvalitetnu četkicu sa mekim vlaknima (naša preporuka je Curaprox© četkica za zube)
• Izbegavajte konzumiranje kisele hrane i gaziranih pića u velikim količinama.

Kao interesantnu informaciju navešćemo jedno istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji među osobama koje su navele da svakodnevno konzumiraju gazirane sokove. Primećeno je da je gleđ manje oštećena kod onih koji su pri konzumiranju koristili slamčice. Objašnjenje koje se samo nameće je da u tom slučaju gazirano piće manje dolazi u kontakt sa zubnim tkivom. Pa ukoliko baš ne možete bez Koka Kole – bar se potrudite da imate slamku pri ruci.

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh