pranje zuba

Redovno i pravilno pranje zuba predstavlja osnovnu meru oralne higijene i kao takva jeste neophodan uslov u sprečavanju nastanka kako karijesa tako i oboljenja desni. I pored toga, samo mali broj odraslih osoba je upoznat sa odgovarajućom tehnikom pranja zuba. Pranje zuba zahteva minimum 3-5 minuta u okviru kojih se pravilnim pokretima četkice uklanjaju hrana, plak i bakterije sa površine zuba.
Pranje treba početi od zadnjih zuba. Četkica se postavlja sa spoljne strane zuba, vodoravno, i to tako da vlakna četkice zaklapaju ugao od 45° u odnosu na osu zuba dodirujući granicu desni i zuba. Laganim pokretom, uz blagi pritisak, četkica se okreće prema dole. Jednim pokretom treba obuhvatiti 2-3 zuba a pokret ponoviti najmanje 8 puta. Nakon toga preći na susedne zube prema sredini vilice. (slika 1)
Istu tehniku primenjujemo i za donju vilicu, s tim što se u tom slučaju pokreti vrše prema gore. Treba voditi računa da se prilikom pranja ne primenjuje jak pritisak na površinu zuba, kao ni pokreti levo-desno jer može doći do mehaničkog ostećenja površine zuba u vidu udubljenja u predelu vrata zuba.
Nakon čišćenja spoljnih površina prelazimo na unutrašnje površine zuba. Za unutrašnje površine bočnih zuba važi ista tehnika kao i za spoljne površine. Dakle, četkica je vodoravno postavljena (u ovom slučaju sa strane nepca), a vlakna pod uglom od 45° dodiruju granicu između zuba i desni, te laganim pokretima dole (u gornjoj vilici) odnosno gore (u donjoj vilici) vršimo čišćenje unutrašnjih površina. Unutrašnje površine prednjih zuba čistimo postavljanjem četkice okomito u odnosu na osu zuba te odgovarajućim pokretima dole odnosno gore. (slika 2)
Na samom kraju, pristupamo čišćenju griznih površina zuba, što se ostvaruje pokretima napred-nazad. (slika 2)

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh